Amit a gamer székekről tudni érdemes

A megfelelő gamer szék kiválasztás nem egyszerű feladat, hiszen számos extrával és különböző kialakítással rendelkeznek. Néhány tulajdonság figyelembevételével azonban könnyebbé tehetjük a feladatot. Az alábbi tartalom ebben igyekszik segíteni.
Amit a gamer székekről tudni érdemes

Mindenekelőtt fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy a célnak megfelel-e egy jobb irodai szék. Tartsuk szem előtt, hogy a tipikus irodai munka és az intenzív játék más igénybevételt jelent számunkra, noha mindkét széknek azonos a célja: megfelelő tartást biztosítani a gerincoszlop, a derék, a hát és vállak és a karok számára. Ugyanakkor érdemes látni a különbségeket is. Míg az irodai székek „stabil” ülésre van tervezve, a gamer székek kényelmesebbek folyton „mozgásban lévő” játékosok számára is.

Jellemzően másfajta anyaghasználattal találkozunk a gamer székek esetében. A tervezők igyekeznek elkerülni azokat az anyagokat, amelyek tisztítása nehézkes és körülményes; képzeljük el, milyen időközönként kellene a rágcsa morzsáit kitakarítani a mesh anyagból.

Jelentős különbség látható a dizájnban is. Valamiért jobban szeretjük a színes, karakteres, sportos vagy akár a vad hatást keltő székeket.

Ezeknél a tulajdonságoknál azonban sokkal fontosabb, milyen kényelmet képes biztosítani a szék. A kulcsszó ez esetben is az ergonómia. Az ilyen székek legfőbb tulajdonsága, hogy alkalmazkodni képesek az emberi test egyediségéhez, így biztosítva megfelelő támasztást ülés közben. Legalábbis ideális esetben erről kellene beszélnünk, a gyakorlat viszont azt mutatja, hogy a gyártók előszeretettel aggatják ezt a jelzőt mindenféle székre még abban az esetben is, ha az ergonómia alapfeltételeinek sem képes megfelelni. Tényleges ergonómiáról abban az esetben beszélhetünk, ha a szék állítható magassággal, állítható kartámlával, megfelelő feltámasszal, deréktámasszal, dönthető háttámlával és megfelelő ülésrésszel rendelkezik.

Érdemes figyelmet fordítani a használt borításokra is. Jó választás lehet az eredeti bőr, ami jó légáteresztő, könnyű a tisztítása, viszont érdemes figyelmet fordítani az időnkénti ápolásra. Sajnos az eredeti bőrből készült székek ára rendszerint magasabb. Olcsóbb alternatívát jelentenek a különböző műbőrök, ezek között is többféle megoldással találkozunk. A PU bőr szintetikus anyag, amely poliuretán felhasználásával készül. Nem szellőzik túl jól, nem is tartós, viszont jól néz ki, gyakorlatilag megszólalásig hasonlít az eredeti bőrre. A másik alternatíva a PVC bőr, amely legfőbb előnye az olcsó ár, ám rossz szellőzése miatt kifejezetten kényelmetlen lehet. Nem hagyhatjuk ki a sorból a mesh anyagot sem, amely hálós szerkezetének köszönhetően kiváló levegőzést biztosít, ám a tisztítása egy rémálom.

Érdemes tudni, hogy a kereskedelmi kínálatban található gamer székek sokféle extrával rendelkezhetnek. Vannak olyan típusok, amelyek masszázsfotelként is megállják a helyüket, némelyek hűtésre képesek, vannak beépített világítással rendelkező változatok, mások belső hangszóróval rendelkeznek… Ha kellő figyelmet fordítunk a kiválasztásra, könnyedén megtalálhatjuk az igényeinknek leginkább megfelelőt.

Kapcsolódó cikkek

Gamereknek készít bútorokat az IKEA - az ASUS a partner benne

Gamereknek készít bútorokat az IKEA - az ASUS a partner benne

A videójátékosok piacára is betört a svéd bútorgyártó.

PS5 vagy Xbox: vajon melyik konzol jobb a kettő közül?

PS5 vagy Xbox: vajon melyik konzol jobb a kettő közül?

Már hét éve verseng egymással a Sony és a Microsoft. Most mindkettőt leteszteltük.