Hogyan válhatunk profivá az e-sportban?

Az elektronikus sport az ezredforduló óta világjelenséggé nőtte ki magát a fiatal rajongók körében. Mára természetesen kitermelte a maga sztárjait is: ilyen például a 22 éves német Elias Nerlich, akit több mint félmillióan követnek az interneten. Természetes, hogy itt kezdődött a karrierje is.
Hogyan válhatunk profivá az e-sportban?

Elias munkaeszköze egy új nevezett Gamepad, körülbelül egy tucat gombbal és két kis karral - ezzel irányítja focistáit a képernyőn. Nerlich már főállásban az e-sporttal, azon belül is a Fifa népszerű focis videójátékával foglalkozik, ami az érettségi után vált hobbiból a hivatásává. “Ez volt életem legjobb döntése” - nyilatkozta.

A videójáték-iparág eközben virágzik: csak Németországban több mint hatmillió eurós profitot termelt a 2019-es év során. Játékosok milliói töltik az idejüket a világsikerű Fifa futballszimulátor előtt, akár egyedül, akár virtuális formában a barátaikkal. Idén az évente megrendezett Gamescom tömegrendezvényén mutatkozott be a “Fifa 21”, amit októberben terveznek piacra dobni.

A fiatalok közül sokan ábrándoznak arról, hogy Nerlich-hez hasonlóan egy nap e-sportsztár válhat belőlük - a szülők erre természetesen csak a szemüket forgatják. Pedig aggodalomra nincs okuk: ez az álom a legritkább esetben teljesedik be. Ha valaki a Fifa professzionális játékosaként szeretne pénzt keresni, annak a 22 profi csapat valamelyikében kell helyet szereznie, amelyek a virtuális Bundesligában mérkőznek egymással. A döntő általában egy óriási csarnokban, személyesen szurkoló közönség előtt zajlik.

A profik kiképzése valójában három lábon áll: a konzolos tréning mellett nagy hangsúlyt fektetnek a táplálkozásra és a fitneszre is, így edzőtermek és dietetikusok is a rendelkezésükre állnak. A sztereotípia szerint a számítógépes játékosok pizzát zabálnak és kólát vedelnek, ám a valóság nem is állhatna ettől távolabb: a játékhoz nélkülözhetetlen szem- és kézkoordinációt csak a legsportosabbak tudják kivitelezni.

A virtuális focipályán milliszekundumok alatt változó helyzetekhez kell alkalmazkodni. “Fejben mindig egy lépéssel előrébb kell járnod. Minden meccs óriási pszichés stressznek teszi ki az embert” - árulta el a fiatal e-sportcsillag, ak az ilyen alkalmakkor akár nyolc órát is tölt a gép előtt. Nem csoda, hogy a játékosok átlagéletkora igen fiatal: jellemzően 17 és 25 éves koruk közt képesek csúcsteljesítményt nyújtani.

Kapcsolódó cikkek

PS5 vagy Xbox: vajon melyik konzol jobb a kettő közül?

PS5 vagy Xbox: vajon melyik konzol jobb a kettő közül?

Már hét éve verseng egymással a Sony és a Microsoft. Most mindkettőt leteszteltük.

Orrukkal irányítják a játéktermi gépeket a malacok

Orrukkal irányítják a játéktermi gépeket a malacok

Önállóan vezetik a kurzort, és még élvezik is a játékokat.

Pokemon, a japán anime-siker

Pokemon - Boldog szülinapot, Pikatchu!

Épp 25 évvel ezelőtt - 1996. februárjában - dobták piacra a Pokémon című videójátékot.