PS5 vagy Xbox: vajon melyik konzol jobb a kettő közül?

A videójátékok piacán egyre többen szállnak ringbe a legjobb helyezésért. Eddig csak egy győztes lehetett: a Sony. Minden playstationük sikeresebb volt, mint Microsoft-os kihívója, ami általában ugyanakkor jelent meg a piacon.
PS5 vagy Xbox: vajon melyik konzol jobb a kettő közül?

A jobb helyezés többnyire azokon a játékokon múlott, amik csak a Sonynál voltak elérhetők - technológiában kevés különbség akadt a két konzol közt. Mindkettő legutolsó generációs multimédia-állomás, ahonnan nem csak játékok elérhetők: egyes streaming-appok, filmek és sorozatok is 4K felbontásban.

Most a Playstation 5-tel szemben a Microsoft két készülékkel is előrukkolt: az Xbox Series X, valamint a kis Xbox Series S is a kínálatukban szerepel. Utánajártunk, melyik mit tud!

Paradicsom a játékosoknak

Optikailag egyértelmű a döntetlen, hiszen a Sony és a Microsoft is lélegzetellálító grafikai megjelenítést biztosít. Jelenleg egyetlen játék elérhető mindkét készülékre: a kosaras NBA 2K21, ahol a minőség tekintetében szabad szemmel nem látható semmiféle különbség.

Ami a régebbi játékokat illeti, mindkét gyártó költött az update-ekre, hogy kihasználják az új grafikai lehetőségeket. Így lett a PS5-ön a 2019-es “Days Gone” játék még szebb, ahogy az immáron hét éves “Ryse - Son of Rome” is mai színezetet kapott. Legalábbis az Xbox Series X-en. A kis S-sen ugyanis a 4K-s képminőség nem elérhető, itt inkább a HD minősége dönt. Akárhogyis, soha nem voltak a játékok ennél szebbek.

Különbség van ugyanakkor a kontrollerek közt: mindkettő feedback rendszere lehetővé teszi, hogy bizonyos mozgásokat játékosként is érzékeljünk, ám a Playstation-é jobban visszaadja a finomabb rezdüléseket. További előny, hogy míg az Xbox kontrollere elemmel működik, és hamar le is merül, a Playstation-é környezetbarátabb, és kábellel tölt.

Nagy játékok, kevés tárhely

Gyenge pont, hogy egyik eszköz sem kínál túl sok tárhelyet. A Playstation 825 gigával kerülhet a birtokunkba, ám csak 667 ebből a felhasználható hely, míg az Xbox esetében 800 giga marad szabadon - az S-nél csupán 364.

Ez elsőre nem is hangzana rosszul, ám ha belegondolunk, hogy a fenti NBA-játék már önmagában 100 gigát foglal, könnyű belátni: hamar betelhet a tárhelyünk. A Microsoft-konzol egy terabyte-tal bővíthető 240 Eurós (86 ezer forintos) felár ellenében. A Sony ugyanezt egy külső merevlemez segítségével teszi majd a későbbiekben elérhetővé.

Ami azonban méretben hiányzik, azt pótolja a sebesség: az új SSD merevlemezes technológia által a játékok néhány másodperc alatt elkezdődnek, nem töltenek percekig. Kellemes újítás, hogy már egyik eszköz sem ad ki 50 decibelnél magasabb hangot. Az Xbox ugyanakkor könnyebben átforrósodik használat közben, a 60 fokot is elérheti, míg PS5 soha nem forrósodik 43 fok fölé.

A Sony Playstation Now ezen felül 700 letölthető játékot kínál, az Xbox Series X Game Pass körülbelül százat. A legkisebb, Xbox Series S-hez nem tartozik ilyen lehetőség. Igaz, a másik kettő sem igazán élvezhető ki, hiszen minden játékhoz több gigás update-ek is tartoznak.

Összességében a Sony Playstation-je még mindig vezet. Habár technológában a két készülék fej-fej mellett végez, a PS5 a kontrollerrel és a hőmérsékletével is jobb pontokat szerez.

Első hely: Playstation 5 - Sony (179 ezer forint)

Ez a feltűnően nagy konzol exkluzív játékokat tesz elérhetővé, fantasztikus grafikával. Nagyon csendes a ventillátora, nem melegszik át, menő a kontrollere. A tárhelye ugyanakkor egyelőre nem bővíthető.

Második hely: XboX Series X - Microsoft (179 ezer forint)

Erős technikával és szép dizájnnal győz meg, de az exkluzív játékok elmaradnak. Ütős a 4K grafika, elegendő a tárhely. A kontroller ugyanakkor elemeket igényel, a konzol hamar átmelegszik.

Harmadik hely: XboX Series S - Microsoft (107 ezer forint)

Ez a kis konzol a maga nemében mutatós és jó alternatívát jelent a spórolóknak - ha kellően erős az internetkapcsolatuk. Kellemesen halk és bővíthető a tárhelykapacitása, ami viszont így is csekély. Nem rendelkezik 4k grafikával, és gyorsan átmelegszik.


Kapcsolódó cikkek

Drónokkal repülni: a virtualitás és a valóság közt

Drónokkal repülni: a virtualitás és a valóság közt

Timothy Trowbridge profi drónpilóta elmeséli, mi szükséges a hobbijához és mennyibe kerül neki.

Nők az e-sportban - e-sportolónő

Példakép akarok lenni!

Bár a gamerek fele nő, az e-sportban alig képviseltetik magukat... Miért van ez így?