Így hathat a mentális egészségedre a játék

Még mindig ott tartunk, hogy sokan a játékokat – akár szerencsejátékról, akár számítógépes játékról van szó – időpocsékolásnak, függőséget kialakító negatív szokásnak tartják, amelytől ráadásul még erőszakos is leszünk.
Így hathat a mentális egészségedre a játék

Nos, ez valójában az egyik legnagyobb tévhit a játékokkal kapcsolatban, hiszen a játékok nagy része olyan, hogy gondolkodásra sarkall, gyakran pedig logikus megoldásokra van szükség ahhoz, hogy sikeresen továbbjussunk. A sportfogadók számára alapvető információs forrásként szolgáló https://www.sportfogadasonline.com/22bet/ oldal szerkesztőinek segítségével megnéztük, hogy milyen hatással van az agyműködésre és úgy általában az emberekre a játék. Legyen szó szerencsejátékról, sportfogadásról, vagy a legújabb MMO játékról.

A játékok csökkenthetik a stresszt

Alapvetően a játékok játszásának célja, hogy kikapcsolódjunk és szórakozzunk. Típustól függetlenül minden játék alkalmas arra, hogy a napi életünk nehézségeiről egy kicsit elterelje a figyelmet, mellette pedig a siker és megelégedettség érzetét is adják. Tanulmányok szerint a játék csökkentheti a kortizol szinteket, amely a stresszért felelős hormonként van számontartva. Ezzel együtt pedig a boldogságérzetért felelős hormon, az endorfin szintjét növeli. Egy jól megválasztott, magával ragadó játék segíthet az idegesség, izgatottság kezelésében is azáltal, hogy kihívást jelentő szituációk elé állít kontrollált környezetben, és ezzel együtt segít kezelni is az ilyen helyzeteket.

Növelhetik a kognitív képességeket és a kreativitást

A különféle, valamivel összetettebb játékok játszásnak egyik előnye, hogy a gondolkodási képességeinket fejleszthetik, mint amilyen a memória, a figyelem, a problémamegoldás és a térérzékelés. A játékokkal agyunkat stimulálhatjuk, és arra ösztönöznek, hogy máshogy gondolkodjunk, problémaközpontú megközelítés helyett megoldásközpontú legyen a gondolkodásunk. Mindemellett az akciójátékok segíthetnek a reakcióidőnket és a szem-kéz koordinációnkat javítani, miközben az építős-tervezős és a erős narratívával rendelkező játékokkal némi önkifejezés is beleférhet, és kreativitásunkat is kiélhetjük.

Közösségi kapcsolataink is fejlődhetnek a játékkal

Ma már nem kell a játéknak magányos tevékenységnek lennie, hiszen az internet világában már országokat és óceánokat átívelve is játszhatunk másokkal. Ez annak köszönhető, hogy számos játékban van már többjátékos, vagy legalábbis ko-op mód. Persze ott vannak a tömegeket megmozgató MMO-k is, amelyek segítségével a játékosok határok nélkül játszhatnak egymással, függetlenül a földrajzi határoktól. A különféle csevegőprogramok, videós platformok (Discord, Slack, Twitch, stb.) segítségével pedig játék közben is könnyedén lehet kommunikálni, akár szóban, akár írásban. Az elmúlt években felértékelődött a közösségi játékok szerepe, hiszen segített csökkenteni az izolációból fakadó negatív érzéseket.

Tudtad, hogy az önbecsüléseden is segíthet a játék?

A virtuális világok előnye, hogy a sikereket mindig fanfárok és látványos effektek kísérik, amit azért a valódi világban nem kapunk meg. Mivel a játékokban az előrehaladás mindig látható, nyomon követhető, a vizuális megerősítésnek köszönhetően tervezhető is. A szintlépés, a képességek „kimaxolása”, vagy a 100%-os végigjátszás elérése ugyan nem jelent igazi előrelépést az életben, de pótolja a sokszor elmaradó céltudatosságot és elégedettségérzetet. Az is lehet, hogy pont akkora önbizalom-fröccsöt szerzünk, ami segít egy kicsit átgondolni a dolgainkat és az életben is előbbre lépni.

Így hozhatod ki a legtöbbet a játékokból a mentális egészséged támogatásáért

Természetesen a különféle játékok nem egyformán jók a mentális egészségednek, és nem minden játékosnak ugyanaz a preferenciája, mint neked. Így fontos, hogy olyan játékokat válassz, amelyek Neked megfelelők, és amelyeket tudsz egészséges és kiegyensúlyozott módon játszani. Íme néhány ötlet:

- Olyan játékokat keress, amelyek passzolnak az érdeklődésedhez, céljaidhoz és képességeidhez.

- Értelmes-érzelmes és pozitív tartalommal rendelkező játékokat játssz.

- Próbálj ki többjátékos vagy masszív online játékokat.

- Mindig kiegyensúlyozottan játssz.

Összegzésünk

A játék nem csak hobbi ma már, hanem egy olyan tevékenység, amely megfelelő keretek között még pozitív hatással is lehet ránk. Ezért, ha van rá lehetőséged, és a hagyományos pihenési és feltöltődési módok nem akarnak működni, érdemes lehet kipróbálni valamit, ami szimpatikus.

Kapcsolódó cikkek

Cybergrooming - pedofilok a neten!

Pedofilok a neten!

Hogyan védd meg gyermekedet a „cybergrooming”-tól?

Gamereknek készít bútorokat az IKEA - az ASUS a partner benne

Gamereknek készít bútorokat az IKEA - az ASUS a partner benne

A videójátékosok piacára is betört a svéd bútorgyártó.